HomeΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣΔΙΑΚΟΣΜΗΤΕΣΜυστικά οργάνωσης χώρου...

Μυστικά οργάνωσης χώρου…

Γράφει η Αλέξια Μιχαήλ

Πίσω από κάθε καλά οργανωμένο σπίτι κρύβεται ένα κοινό μυστικό: τα σωστά εργαλεία και συστήματα είναι κλειδί για την εύρυθμη λειτουργία ενός σπιτιού. Ακολουθούν κάποιοι εύκολοι και ανέξοδοι τρόποι για μετατρέψετε το σπίτι σας σε ένα παράδεισο οργάνωσης και λειτουργικότητας!

Παγκάκια στην είσοδο

Ακόμη κι αν μένετε μόνοι, είναι πραγματικά άξιο απορίας, πόσο γρήγορα μπορεί να μετατραπεί η είσοδος σας σε ένα βουνό από παλτά, παπούτσια και αξεσουάρ. Το να έχετε ένα παγκάκι στην είσοδο, δεν είναι απλά χρήσιμο ως ένας χώρος για να κάθεστε ενώ βάζετε τα παπούτσια σας, αλλά είναι επίσης ένα πολύ έξυπνο έπιπλο, στο οποίο μπορείτε να φυλάξετε διάφορα πράγματα σε αυτό, κάνοντας την είσοδο σας να φαίνεται τακτοποιημένη. Η πιο γρήγορη και φτηνή λύση είναι έτοιμα παγκάκια που έχουν ενσωματωμένο αποθηκευτικό χώρο, και μπορείτε να τα βρείτε παντού. Αν πάλι ήδη έχετε ένα, ή δεν μπορείτε να βρείτε ένα που να σας αρέσει και να ταιριάζει στο χώρο σας, μπορείτε πάντα να προσθέσετε καλάθια από κάτω, ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Χρησιμοποιήστε κουτιά και καλάθια

Μιλώντας για καλάθια, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως ίσως τα καλάθια να είναι ένα από τα πιο πρακτικά αντικείμενα οργάνωσης που υπάρχουν. Υπάρχουν σε όλα τα σχέδια, σχήματα, χρώματα, μεγέθη και υλικά και μπορούν να αποθηκεύσουν σχεδόν τα πάντα. Η ομορφιά τους κρύβεται στο ότι ουσιαστικά βοηθούν στο να κρυφτεί η ακαταστασία. Με την ίδια λογική, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τα άπλυτα σας διαφορετικά καλάθια ανάλογα με το χρώμα των ρούχων, για να μην χρειάζεται να ξοδεύετε επιπλέον χρόνο πριν από κάθε πλύσιμο, ξεχωρίζοντας τα χρωματιστά και τα μαύρα από τα λευκά.

Κάλαθοι αχρήστων

Συνηθίζεται να έχουμε τους κάλαθους αχρήστων μόνο στην κουζίνα και στο μπάνιο, αλλά αυτό δεν θα έπρεπε να αποτελεί κανόνα, καθώς αν κάθε δωμάτιο(ή τουλάχιστον σχεδόν κάθε δωμάτιο) έχει το δικό του κάλαθο αχρήστων αυτομάτως περιορίζεται και η ακαταστασία. Αν και είναι μια συμβουλή που φαντάζει απλή και αυτονόητη, εντούτοις ασυναίσθητα ξενίζει η αίσθηση να υπάρχει ένας κάδος παντού. Δεν θα έπρεπε όμως! Θα μπορούσατε για παράδειγμα να έχετε ένα κάδο στην είσοδο, για να πετάτε αλληλογραφία που δεν χρειάζεστε και ένα πιο μικρό και διακριτικό στο σαλόνι, που αν θέλετε μπορείτε να κρύψετε μέσα σε ένα καλάθι από μπαμπού ή άλλο πλεκτό υλικό. Έτσι μόλις τελειώσετε με την ανάγνωση ενός περιοδικού που δεν χρειάζεστε πλέον καθώς χαλαρώνετε στον καναπέ σας, το πετάτε στο παρακείμενο καλάθι/κάδο και ξεμπερδεύετε!

Lazy Susans

Πρόκειται για περιστρεφόμενα συνήθως κυκλικά αντικείμενα μεγάλης διαμέτρου, που είναι εξαιρετικά βοηθητικά όταν χρειάζεστε πρόσβαση 360ο σε ένα ράφι, ενώ μπορείτε να τα βρείτε σε ξύλο, πλαστικό, μέταλλο ή ακόμη και γυαλί. Η ικανότητα του να περιστρέφεται, το κάνει εξαιρετικό για χρήση στο πλυσταριό, στο ράφι με τα μπαχαρικά ή σε ένα γραφείο στο σπίτι. Όταν μπορείτε άμεσα να δείτε τι υπάρχει σε ένα ράφι, ασχέτως του πόσο πίσω είναι το αντικείμενο αυτό, δεν κερδίζετε μόνο χώρο αλλά και χρήματα καθώς θα ξέρετε αμέσως τι έχετε χωρίς να χρειάζεται να ξοδεύετε χρήματα σε αντικείμενα/τρόφιμα που δεν χρειάζεστε ή ήδη έχετε.  Εκτός αυτού όταν έρχονται οι φίλοι σας σπίτι, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σαν δίσκο σερβιρίσματος, κάνοντας την πρόσβαση στα κεραστικά πιο εύκολη και  διασκεδαστική!

Διαχωριστικά συρταριών

Τα διαχωριστικά συρταριών αποτελούν το Α και το Ω της οργάνωσης. Ειδικότερα σε μικρούς χώρους, όπως το εσωτερικό των συρταριών, κομοδίνων, σιφονιέρων και γραφείων, δίνουν μια αίσθηση οργάνωσης. Μπορείτε να κατατάξετε τα αντικείμενα σας ανάλογα με το είδος τους, την χρηστικότητα τους ή τη συχνότητα με την οποία τα χρησιμοποιείτε. Έτσι, μπορείτε να βρείτε αμέσως αυτό που ψάχνετε, χωρίς να χρειάζεται να κάνετε ανασκαφές για ώρες κάτω από στοίβες αντικειμένων που δεν ξέρατε καν ότι είχατε.

Ονομάστε το!

Σίγουρα δεν χρειάζεται μια ταμπέλα παντού, αλλά μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμο να ονομάζεται τα διάφορα αντικείμενα/τρόφιμα μέσα στα ράφια σας, ειδικά αν δεν χρησιμοποιείτε διάφανα κουτιά ή δοχεία αποθήκευσης. Πιο συγκεκριμένα, αν για λόγους έλλειψης χώρου, πρέπει να φυλάξετε κουτιά σε ένα ψηλό σημείο, μπορείτε να κρεμάσετε μια ταμπελίτσα στο κάθε κουτί για να μην χρειάζεται να κατεβάζετε όλα τα κουτιά κάτω μέχρι να βρείτε εκείνο που ψάχνετε. Εννοείται ότι το ίδιο μπορεί να εφαρμοστεί, για κουτιά που βρίσκονται σε οποιοδήποτε χώρο του σπιτιού, καθώς επιταχύνει τη διαδικασία αναζήτησης. Επιπρόσθετα, αν το υλικό των δοχείων αποθήκευσης σας επιτρέπει να γράψετε πάνω, π.χ. είναι από γυαλί, μπορείτε για ευκολία να χρησιμοποιήσετε ένα μαρκαδόρο. Αν πάλι θέλετε να γίνετε πιο δημιουργικοί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπογιά για μαυροπίνακα, να σχεδιάσετε ένα μικρό ορθογώνιο και να γράφετε πάνω με κιμωλία τι περιέχεται στο κάθε δοχείο.

Τέλος, οργανώνοντας ένα χώρο, μπορεί να δείχνει πιο τακτοποιημένος, ενώ εξακολουθεί να έχει τον ίδιο αριθμό αντικειμένων με πριν. Κι αν όπως οι περισσότεροι από εμάς, εύχεστε να είχατε περισσότερο χώρο για αποθήκευση, να θυμάστε ότι το να έχετε πολλή αποθηκευτικό χώρο είναι εξίσου κακό με το να έχετε πάρα πολύ λίγο, αν είναι ακατάστατος και δεν βρίσκεται εύκολα αυτά που θέλετε!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ