HomeΣΠΙΤΙΜΠΑΝΙΟΜπάνιο… Λειτουργικός σχεδιασμός!

Μπάνιο… Λειτουργικός σχεδιασμός!

Το μπάνιο πρέπει να είναι ένας χώρος που εκτός από την προσωπική μας υγιεινή να μας προσφέρει χαλάρωση και ξεκούραση.

Σε πολλές περιπτώσεις όμως, το δωμάτιο του μπάνιου βρίσκεται στριμωγμένο κάπου παράμερα, καταλαμβάνοντας τα λιγότερα δυνατόν τετραγωνικά, έτσι σαν να είναι απλά ένας χώρος μέσα στο σπίτι. Κι όμως το μπάνιο αξίζει σίγουρα μιας καλύτερης μεταχείρισης. Για να αποφύγουμε λοιπόν το αποτέλεσμα αυτό πρέπει να αφιερώσουμε λίγο χρόνο και σκέψη όταν ακόμη ο χώρος του μπάνιου βρίσκεται στα σκαριά, δηλαδή στο σχεδιασμό του.

Για να θεωρήσουμε ότι έχουμε πετύχει στο σχεδιασμό του μπάνιου πρέπει να καταφέρουμε να συνδυάσουμε όμορφα τη λειτουργικότητα και το design. Να μπορέσουμε να συνταιριάξουμε την εργονομία με την καλαισθησία για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η καταλληλότερη θέση για να τοποθετηθεί το μπάνιο είναι σίγουρα στον ιδιωτικό τομέα του σπιτιού, κοντά στα υπνοδωμάτια. Αν το σπίτι είναι κτισμένο σε δύο επίπεδα, τότε σίγουρα πρέπει να υπάρχει και στο ισόγειο ένας χώρος τουαλέτας, με εύκολη πρόσβαση από τους καθιστικούς χώρους.

Στα πιο πολλά σπίτια σήμερα υπάρχουν περισσότερα από ένα μπάνια κι αυτό είναι ένα πολύ εξυπηρετικό στοιχείο, γιατί εκτός από την άνεση που μας προσφέρει μπορεί να μας απαλλάξει κι από τον πρωινό συνωστισμό της οικογένειας με τις όποιες συνέπειες μπορεί να κουβαλά! Στην περίπτωση αυτή λοιπόν έχουμε το κυρίως μπάνιο και ένα δεύτερο, μικρότερο, ενσωματωμένο συνήθως μέσα στο κυρίως υπνοδωμάτιο.

Σχεδιάζουμε λοιπόν το μπάνιο μας. Τι κάνουμε πρώτα, τι ακολουθεί μετά; Ας ξεκινήσουμε από τα εντελώς βασικά. Κατ’ αρχήν θα σκεφτούμε τις ανάγκες μας σαν οικογένεια. Τι ακριβώς χρειαζόμαστε στο χώρο του μπάνιου; Πόσα άτομα θα εξυπηρετεί ο χώρος αυτός;

Αφού καταλήξουμε στο τι ακριβώς θέλουμε να έχει το μπάνιο, προχωρούμε στην επιλογή του στιλ. Θέλουμε ένα μπάνιο μοντέρνο, κλασικό, πρακτικό, λιτό, μινιμαλιστικό, ρουστίκ; Εδώ θα πάρουμε ιδέες κάνοντας βόλτες στους εκθεσιακούς χώρους ειδών υγιεινής. Η γκάμα είναι τόσο μεγάλη, που σίγουρα θα βρούμε αυτό που ψάχνουμε.

Πρέπει όμως να έχουμε υπόψη μας ότι το μπάνιο είναι μια επιλογή, που θα κρατήσει πάρα πολλά χρόνια και σίγουρα δεν είναι το πιο απλό να αλλάξει κανείς τα κεραμικά και τα είδη υγιεινής επειδή απλά τα βαρέθηκε!

Στην τελική μας απόφαση θα πρέπει να έχει μεγάλη βαρύτητα και ο χώρος του μπάνιου μας, αν είναι μικρός, μεγάλος, ορθογώνιος, τετράγωνος, μακρόστενος, φωτεινός, σκοτεινός κλπ, γιατί εδώ θα παίξουν ρόλο το σχήμα και το μέγεθος, που θα επιλέξουμε καθώς και οι επενδύσεις και το χρώμα για τη φωτεινότητα και την αίσθηση του χώρου.

Το μέγεθος του χώρου παίζει καθοριστικό ρόλο στις επιλογές μας, γιατί ανάλογα με το διαθέσιμο χώρο, που έχουμε θα επιλέξουμε και τα κατάλληλα έπιπλα, είδη υγιεινής και αξεσουάρ. Σ’ ένα μικρό μπάνιο λοιπόν η εργονομία είναι μια πολύ σημαντική λέξη, γιατί ο χώρος παρόλο που είναι μικρός δεν πρέπει να πάψει να είναι λειτουργικός. Έτσι, σε μικρούς χώρους καλύτερα να επιλέγουμε είδη υγιεινής μικρών διαστάσεων για να μην έχουμε δυσαναλογία και άσχημο αποτέλεσμα. Επίσης μερικές έξυπνες τοποθετήσεις θα βοηθήσουν το χώρο να μεγαλώσει οπτικά και να μη φαίνεται πολύ περιορισμένος. Για παράδειγμα οι κρεμαστοί νιπτήρες και λεκάνες τουαλέτας δείχνουν μεγαλύτερη άνεση επειδή αφήνουν το χώρο από κάτω ακάλυπτο. Το ίδιο και η εντελώς διάφανη πόρτα στη ντουζιέρα ή τη μπανιέρα, που δεν κλείνει το χώρο όπως η κουρτίνα. Τα ανοικτά χρώματα στο δάπεδο και τους τοίχους θα κάνουν το χώρο να δείχνει μεγαλύτερος. Και οι γνωστοί και αγαπητοί μας καθρέφτες θα συντείνουν σίγουρα σε μια τέτοια περίπτωση και πρακτικά και διακοσμητικά για να μας μεγαλώσουν το χώρο και να μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα και άνετα μέσα σ αυτόν. Τέλος πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στο φωτισμό του χώρου, πρώτον για να αποφεύγονται ατυχήματα, δεύτερον γιατί στο μπάνιο χρειαζόμαστε καλό φωτισμό για ορισμένες δραστηριότητες (ξύρισμα, κτένισμα κλπ) και τρίτον γιατί ένας προσεγμένος φωτισμός μπορεί να αλλάξει το χώρο και τη διάθεση μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ