HomeΣΠΙΤΙΚΑΘΙΣΤΙΚΟΚαθιστικό… Ο πιο ζωντανός χώρος του σπιτιού!

Καθιστικό… Ο πιο ζωντανός χώρος του σπιτιού!

Το καθιστικό είναι το πιο ζωντανό τμήμα του σπιτιού. Εκεί κυριολεκτικά ζούμε.

Από εκεί αρχίζει και τελειώνει η διακόσμηση ενός σπιτιού. Αν ο διαθέσιμος χώρος είναι μεγάλος, μπορεί να δημιουργηθεί ένα πολύ άνετο καθιστικό που σε προκαλεί να ξεκουραστείς και όχι μόνο. Το καθιστικό αντανακλά έμμεσα την προσωπικότητα και τις συνήθειες μας και καλύπτει μια πληθώρα αναγκών όπως διάβασμα, τηλεόραση, μουσική, ξεκούραση, συγκέντρωση φίλων.

Σήμερα που κάθε σχεδιαστική ιδιοτροπία έχει τη στήριξη της τεχνικής κάλυψης, η φαντασία δημιουργού και αγοραστή συναντώνται. Η σχεδίαση του καναπέ αποτελούσε πάντα πρόκληση για τους κατασκευαστές κι αυτό γιατί το δέσιμο της ανατομίας και της αισθητικής πρέπει να είναι απόλυτο. Αυτό σίγουρα δεν είναι τόσο απλό. Ο καναπές αποτελεί αντικείμενο μελέτης εδώ και πολλά χρόνια για σχεδιαστές και κατασκευαστές. Η αγορά έχει τη δυνατότητα προσφοράς εκατοντάδων μοντέλων και το μόνο πρόβλημα είναι η επιλογή. Θεωρητικά η διαμόρφωση και η διακόσμηση ενός καθιστικού είναι εύκολη. Πέρα από το να αγοράσετε έπιπλα και διακοσμητικά αντικείμενα, δεν έχετε τίποτε άλλο να κάνετε, εκτός αν είστε από τους τυχερούς που διαθέτουν ένα πολύ μεγάλο και καλοφωτισμένο χώρο.

Θέλοντας να σας βοηθήσουμε, σας προτείνουμε κάποιες λύσεις.

Η πρώτη κίνηση για μια σωστή εσωτερική διαμόρφωση του καθιστικού είναι η επιλογή των καθισμάτων. Γιατί τα έπιπλα αυτά είναι που θα καθορίσουν το ύφος της όλης διακόσμησης του χώρου ακόμα και του σπιτιού γενικότερα, αυτά θα είναι που θα υπαγορεύσουν το στιλ της υπόλοιπης επίπλωσης και γι αυτούς ακριβώς τους λόγους πρέπει να επιλεγούν με μεγαλύτερη προσοχή. Έτσι πριν ακόμα διαλέξετε τα συμπληρωματικά έπιπλα που θα ολοκληρώσουν τη σύνθεση του καθιστικού ή του σαλονιού σας, πριν ακόμα διαλέξετε το τραπέζι της τραπεζαρίας με τις καρέκλες του ή το σύνθετο έπιπλο και τη βιβλιοθήκη, πρέπει να καταλήξετε πρώτα στο σχέδιο, το χρώμα και το ύφασμα των καναπέδων σας.

Σε περίπτωση που δεν ακολουθήστε αυτή τη σειρά, είναι πολύ πιθανόν να δημιουργήσετε μικρές αλλά ενοχλητικές παραφωνίες που θα διασπάσουν την ανομοιομορφία του γενικού διακοσμητικού ύφους του χώρου και θα χαλάσουν κάποιες ισορροπίες που είναι απαραίτητες για τη σωστή εσωτερική σας διαρρύθμιση. Επιλέξετε λοιπόν τους καναπέδες σας έχοντας επίγνωση του τι ακριβώς θέλετε, έχοντας καταλήξει από προηγουμένως ποιό διακοσμητικό στιλ προτιμάτε.

Η άνεση, η εργονομία και η αντοχή στο χρόνο και στη φθορά είναι τα τρία βασικά κριτήρια που πρέπει πάντα να έχετε στο νου σας για μια σωστή επιλογή. Πέρα από αυτά, το μόνο που έχετε να αποφασίσετε είναι το αν θα διαμορφώσετε το χώρο σας σύμφωνα με το μοντέρνο στιλ ή αν θα επιλέξετε έπιπλα που θα ακολουθούν περισσότερο κλασικές προδιαγραφές.

Οι μοντέρνοι καναπέδες είναι σχεδιασμένοι απλοί και εργονομικοί και εντυπωσιάζουν με τη λιτή τους παρουσία, χωρίς να καταφεύγουν σε περιττές και υπερβολικές διακοσμήσεις.

Αντίθετα, αν είστε λάτρεις του κλασικού, αν νομίζετε ότι πολλές αυθεντικές αξίες έχουν χαθεί μπροστά στην παράλογη ταχύτητα της σύγχρονης εποχής, αν δεν θέλετε να ακολουθήσετε τα ίχνη του μοντερνισμού, τότε διαμορφώστε το χώρο σας σε κλασικό ύφος. Οι δυνατότητες που παρέχει η αγορά και σε αυτό το στιλ είναι εντυπωσιακές αφού αμέτρητα μοντέλα καναπέδων είναι σε θέση να ικανοποιήσουν ακόμα και τις πιο αυστηρές απαιτήσεις. Εκλεπτυσμένο γούστο, υψηλή αισθητική, υφάσματα ποιότητας και άψογες κατασκευαστικές προδιαγραφές σας εξασφαλίζουν τις λύσεις που προτιμάτε και είναι σε θέση να μεταμορφώσουν στην κυριολεξία το χώρο σας σύμφωνα με τις αξίες του παρελθόντος.

Όταν σε ένα χώρο αναμειγνύεται το κλασικό με το μοντέρνο, είναι σημαντικό τα έπιπλα και όλα τα αντικείμενα να έχουν μια κοινή και καθαρή γραμμή, προκειμένου να διατηρηθεί μια αρμονία.

Στη συνέχεια αφού επιλέξετε τα χρώματα, τα έπιπλα, τα φωτιστικά, τις κουρτίνες, επικεντρώστε την προσοχή σας στις λεπτομέρειες. Τα μικροπράγματα είναι αυτά που κάνουν ένα χώρο αξιοπρόσεκτο. Τοποθετήσετε σωστά τους πίνακες. Μια συλλογή από γκραβούρες μπορεί να δώσει άλλη αίσθηση στο χώρο. Φροντίστε να μη κρεμάτε τα αντικείμενα ούτε πολύ κοντά, ούτε πολύ μακριά, αλλά ούτε και πολύ ψηλά ώστε το καθετί να είναι σε λογικό ύψος. Χαρίστε ζωντάνια και φρεσκάδα στο καθιστικό σας, τοποθετώντας φυτά τα οποία είναι υπέροχα διακοσμητικά. Τα μεγάλα εντυπωσιακά φυτά είναι μια δημοφιλής επιλογή για το καθιστικό, καθώς προσφέρουν ένα αξιοπρόσεκτο σημείο μέσα στο χώρο είτε αυτός είναι μοντέρνος είτε κλασικός.

Παραδοσιακά, το καθιστικό βρίσκεται στον πρώτο χώρο του σπιτιού κοντά στην είσοδο. Αν το σπίτι σας όμως έχει πρόσοψη που δεν τη βλέπει ο ήλιος και ο χώρος αυτός είναι σκοτεινός και ψυχρός, τότε ίσως αξίζει να ανατρέψετε το περίγραμμα του σπιτιού και να χρησιμοποιήσετε σαν καθιστικό ένα άλλο ηλιόλουστο δωμάτιο, έστω και αν η απόσταση από την είσοδο είναι μεγαλύτερη.

Μπορεί δε σε κάποια φάση, ύστερα από πολλά χρόνια, το καλύτερο δωμάτιο του σπιτιού να πάψει να είναι ιδανικό για καθιστικό, αφού μεγαλώσουν τα παιδιά και αλλάξουν οι ανάγκες των ενοίκων. Το σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσετε αυτή την αλλαγή και να έχετε την άνεση ώστε να μεταρρυθμίσετε ή ακόμα και να μετακινήσετε το καθιστικό σε άλλο χώρο.

Όταν το καθιστικό χάσει τον οικείο του χαρακτήρα και αρχίσει να γίνεται βαρετό, είναι καιρός να κάνετε μερικές αλλαγές. Αξιοποιήστε όσα από τα υπάρχοντα έπιπλα σας εξυπηρετούν ή κοστίζει πολύ η αλλαγή τους και εμπλουτίστε τη διακόσμηση με νέα χρώματα και νέα κομμάτια. Ιδιαίτερη σημασία, ειδικά για το καθιστικό, έχει ο σωστός φωτισμός όλες τις ώρες της ημέρας.

Η νέα διακόσμηση θα πρέπει να βασίζεται στην αρχή του σωστού φωτισμού, ώστε το πιο πολυσύχναστο δωμάτιο του σπιτιού να έχει επαρκές φως όλες τις ώρες της ημέρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ