HomeΣΠΙΤΙΚΟΥΖΙΝΑΚουζίνα… καθημερινές ιστορίες ζωής!

Κουζίνα… καθημερινές ιστορίες ζωής!

Η κουζίνα ήταν και θα είναι ο πιο παραγωγικός χώρος του σπιτιού. Είναι χώρος έμπνευσης, δημιουργίας, αυτοσχεδιασμού και απόλαυσης, που προσκαλεί για ατέλειωτες συγκεντρώσεις, συζητήσεις και πειράγματα, πάνω από αχνιστές κούπες καφέ.

Η κουζίνα, ο ναός των πέντε αισθήσεων, ο χώρο όπου σχεδόν όλοι μας σκηνοθετούμε και η γεύση είναι ο πρωταγωνιστής, ζητά και από εμάς να φροντίσουμε να της δοθεί ένα δυνατό και αντάξιο προφίλ.

Όποιο και αν είναι το μέγεθος ή το στιλ της κουζίνας μας το σίγουρο είναι ότι πρέπει να αναλογιστούμε πως μια σύγχρονη κουζίνα δεν είναι μόνο αυτό που φαίνεται. Αρκεί να ανοίξουμε μια πόρτα ή να σύρουμε ένα βαγονέτο από τους χώρους αποθήκευσης της για να διαπιστώσουμε ότι διαθέτει… πολλές κρυφές χάρες. Η κάτοψη του χώρου καθορίζει τον σχεδιασμό των επίπλων της που σε κάθε περίπτωση ακολουθεί και κάποια από τις τυπικές διατάξεις.

Ευθύγραμμη: Εδώ τα έπιπλα κουζίνας αναπτύσσονται σε ευθεία διάταξη και είναι ιδανική για στενούς χώρους.

Παραλληλόγραμμη: Η κατασκευή αναπτύσσεται με παράλληλη διάταξη και οι κύριες λειτουργίες (νεροχύτης- εστία), τοποθετούνται στο κέντρο  του ενός πάγκου για αποφυγή άσκοπων διαδρομών. Σε σημείο στα ντουλάπια απέναντι, συνήθως  εντάσσεται ο φούρνος.

Γωνία: Η διάταξη Γ ευνοεί ιδιαίτερα την ορθολογιστική τοποθέτηση του τρίγωνο εργασίας (νεροχύτη – εστία – ψυγείο)

Σε σχήμα Π: Τα  έπιπλα αναπτύσσονται και στις τρεις πλευρές με άφθονους αποθηκευτικούς χώρους και πάγκους εργασίας.

Νησίδα: Στη διάταξη αυτή το λειτουργικό μέρος της κουζίνας ο νεροχύτης ή η εστία φιλοξενούνται σε ένα κεντρικό στοιχείο στη μέση του χώρου εργασίας. Στην περίπτωση αυτή δημιουργούνται πολλά ντουλάπια βάσης και κρεμαστά που δίνουν χώρους αποθήκευσης και παράλληλα αρκετούς πάγκους εργασίας, που την κάνουν να μοιάζει με επαγκελματκό εργαστήριο.

Με Πάσο: Στην περίπτωση αυτή η κουζίνα έχει επικοινωνιακό χαρακτήρα αφού καταργούνται οι τοίχοι προς το σαλόνι και την τραπεζαρία και τη θέση τους παίρνει το πάσο που είναι προέκταση των πάγκων κουζίνας δημιουργώντας μια επιπλέον επιφάνεια για πολλαπλές χρήσεις.

Τα περιορισμένα τετραγωνικά ποτέ δεν είναι τροχοπέδη στη δημιουργία ενός έξυπνου και ελκυστικού χώρου κουζίνας. Η κουζίνα τα τελευταία χρόνια γνωρίζει το μεγαλείο της αφαίρεσης της, προβάλλοντας μοντέλα που περισσότερο μοιάζουν με “ναό” του ζεν και λιγότερο με δωμάτιο αφιερωμένο στην προπαρασκευή και κατανάλωση των γευμάτων. Οι φόρμες υποκύπτουν απόλυτα στο μινιμαλισμό και οι συνθέσεις που προκύπτουν διακρίνονται τόσο για την αφαιρετικότητα όσο και για τις υπέροχες αναλογίες τους, με οριζόντιες και κάθετες γραμμές αποδίδοντας φόρο τιμής στις φόρμες. Τα επικρατέστερα υλικά που μονοπωλούν τις προτιμήσεις των σχεδιαστών είναι η λάκα και το wenge, άλλοτε μεμονωμένα και άλλοτε σε συνδυασμό που τις κάνει να ξεχωρίζουν τόσο για την αισθητική όσο και για την κατασκευαστική αρτιότητα τους. Φυσικά τα ξύλα δεν έπαψαν να κατέχουν ισχυρή θέση, με εκείνα που παρουσιάζουν νερά κυρίως ασύμμετρα να βρίσκονται στις προτιμήσεις των καταναλωτών. Το inox είναι μια εξίσου δυναμική παρουσία σχεδόν σε κάθε κουζίνα με ξεχωριστή προβολή στις ηλεκτροσυσκευές και σε άλλα αξεσουάρ.

Η θεατρικότητα σήμερα κρίνεται απαραίτητα και στο χώρο της κουζίνας αφού συγκαταλέγεται στα προσόντα της. Εκτός όλων των άλλων, ο φωτισμός γενικότερα συνιστά μια από τις παραμέτρους που θα πρέπει να χειριστείτε ευρηματικά στον τομέα αυτό. Η αλήθεια είναι πως τα σποτ προσφέρονται γιατί διαχέουν το φως σε δέσμες και τονίζουν το επιθυμητά σημεία, ενώ ο κρυφός φωτισμός κάτω από τα κρεμαστά ντουλάπια, ακόμα τονίζει ιδιαίτερα τη σκηνοθετική προβολή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ