HomeΣΠΙΤΙΚΟΥΖΙΝΑΧρήσιμες συμβουλές για την ανακαίνιση της Κουζίνας σας!

Χρήσιμες συμβουλές για την ανακαίνιση της Κουζίνας σας!

Γράφει η Αλέξια Μιχαήλ

Ο σχεδιασμός μιας κουζίνας που να ικανοποιεί τις ανάγκες σας, να έχει στυλ και να είναι εντός προϋπολογισμού πολλές φορές φαίνεται ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα. Υπάρχουν όμως κάποιες βασικές αρχές που μπορούν να σας διευκολύνουν ως προς το τί να κάνετε αλλά και τί να αποφύγετε, είτε σκέφτεστε να κάνετε μια πλήρη ανακαίνιση στην κουζίνα σας, είτε απλώς μια μικρή αλλαγή στο χώρο σας.

Μην ακολουθείτε πιστά τις τάσεις της μόδας

Ο χώρος της κουζίνας δεν είναι ένας χώρος που μπορεί να αλλάζει εύκολα συχνά, γι΄αυτό πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε επιλογή, σκεφτείτε: μετά από 10 χρόνια θα εξακολουθεί κάτι τέτοιο να μου αρέσει; Αν η απάντηση είναι όχι τότε ξανασκεφτείτε το και προχωρήστε σε πιο διαχρονικές επιλογές. Προσοχή όμως! Με τον όρο διαχρονικές δεν εννοούνται συντηρητικές ή απαραίτητα κλασσικές επιλογές. Είναι επιλογές με τις οποίες θα νιώθετε εντάξει να ζείτε μαζί τους για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Το να αλλάξετε υλικό στους πάγκους και στα πατώματα ή στα ντουλάπια των πάγκων πρέπει να είναι μια απόφαση που δεν πρέπει να πάρετε με ελαφρά την καρδία. Μελετήστε τις επιλογές που υπάρχουν στην αγορά και καταλήξτε με αυτό που σας κάνει εσάς να νιώθετε καλύτερα και πιστεύετε ότι θα διευκολύνει την καθημερινότητα σας και όχι βάσει του τί είναι στη μόδα. Αν παρόλα αυτά είστε λάτρεις της μόδας, μπορείτε να αγοράσετε πιο μικρά αντικείμενα που να συμβαδίζουν με τις τελευταίες τάσεις, και μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν μόλις αυτές περάσουν.

Μάλιστα κάποιοι σχεδιαστές προτείνουν ότι σε κάποιες περιπτώσεις είναι καλύτερα να αποφεύγονται μεγάλες οικιακές συσκευές (π.χ. ψυγεία) σε πολύ έντονα χρώματα ή  πλακάκια με πολύ περίτεχνα σχέδια καθώς είναι επιλογές οι οποίες με το πέρασμα του χρόνου θα φαίνονται ξεπερασμένες , αλλά κυρίως θα σας περιορίζουν ως προς τους συνδυασμούς που θα έχετε να κάνετε στο μέλλον. Η κουζίνα είναι ένας ακριβός χώρος για ανακαίνιση, οπότε διατηρώντας τα ενσωματωμένα στοιχεία ουδέτερα και απλά, θα είναι ευκολότερο και λιγότερο δαπανηρό να ανανεώσετε την αισθητική του χώρου στο μέλλον χρησιμοποιώντας αξεσουάρ, έργα τέχνης και χαλιά.

Η αντοχή των υλικών είναι σημαντική

Δεν είναι όμως μόνο το χρώμα ή υφή των υλικών που αποτελεί περιοριστικό παράγοντα, αλλά και το ίδιο το είδος του υλικού. Αν για παράδειγμα σας αρέσει πάρα πολύ το αισθητικό αποτέλεσμα του μαρμάρου, αλλά σας κουράζει η διαδικασία συντήρησης του, τότε είναι καλύτερα να μην το βάλετε καν, γιατί μακροπρόθεσμα θα γίνει μπελάς. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να θυσιάσετε το στυλ σας για να βρείτε υλικά που χρειάζονται την συντήρηση για την οποία έχετε χρόνο να ξοδέψετε. Μπορείτε κάλλιστα να βρείτε υλικά που μοιάζουν με αυτά που θέλετε, αλλά να έχουν διαφορετικές ιδιότητες και αντοχές. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι μια καλή έρευνα αγοράς εκ των προτέρων και να μην διστάζετε να ρωτάτε ερωτήσεις το προσωπικό των καταστημάτων που επισκέπτεστε. Η εμπειρία τους θα σας φανεί σίγουρα ανεκτίμητη.

Οι κατάλληλες υφές δημιουργούν την επιθυμητή εικόνα

Η κουζίνα είναι ένας χώρος γεμάτος σκληρές και κρύες  επιφάνειες, από τους πάγκους, τα πλακάκια, τα ντουλάπια και τα ερμάρια μέχρι τα πατώματα. Για να μετριαστεί η αίσθηση αυτή, χρησιμοποιήστε υφάσματα που θα μαλακώσουν την «σκληρή» εικόνα π.χ. τοποθετήστε ένα κομμάτι ύφασμα (runner) κατά μήκος του τραπεζιού, κρεμάστε χρωματιστές πετσέτες στα χερούλια κάποιων συρταριών ή βάλτε ένα μικρό χαλί μπροστά από το νεροχύτη . Έτσι δεν αλλάζετε απλώς τις υφές , αλλά προσθέτετε και χρώμα στην κουζίνα σας.

Χρησιμοποιήστε φυτά στην κουζίνα σας

Αν και πολύς κόσμος δεν το συνηθίζει να έχει φυτά στην κουζίνα του, εντούτοις τα φυτά προσδίδουν μια ζωντάνια στο χώρο και τον κάνουν να φαίνεται πιο φιλικός. Ένα βάζο με φρεσκοκομμένα λουλούδια πάνω στο τραπέζι της κουζίνας σας σίγουρα φέρνει μια αίσθηση φρεσκάδας, ενώ μικρές γλάστρες με αρωματικά φυτά στο πεζούλι του παραθύρου της κουζίνας σας μπορούν να γεμίσουν την ατμόσφαιρα με όμορφα αρώματα.

Δώστε προσοχή στις λεπτομέρειες!

Όποιο σχεδιαστή εσωτερικού χώρου κι αν ρωτήσετε, θα σας πει ότι η διαφορά κρύβεται πάντα στις λεπτομέρειες. Δώστε βάση στο να επιλέξετε αντικείμενα τα οποία δεν θα είναι μόνο όμορφα αλλά και πρακτικά. Εννοείται βέβαια ότι δεν χρειάζεται να ξοδέψετε μια περιουσία καθώς υπάρχουν απλές και ανέξοδες λύσεις για να το πετύχετε αυτό. Μια καλή πρακτική είναι να ομαδοποιείτε τα αντικείμενα σας για να τα βρίσκετε πιο εύκολα. Για παράδειγμα βάλτε τις ξύλινες κουτάλες σε ένα όμορφο κυλινδρικό βάζο στην άκρη του πάγκου σας. Έτσι έχετε άμεση πρόσβαση σε αυτές ενώ έχετε δημιουργήσει μια οπτικά όμορφη γωνιά στην κουζίνα σας. Επίσης, αγοράστε αξεσουάρ που θα προσθέτουν χαρακτήρα στο χώρο σας και έχουν κάτι από την δική σας προσωπικότητα.

Άλλωστε η κουζίνα είναι ένας χώρος στον οποίο  θα περνάτε αρκετές ώρες την μέρα, οπόταν όσο πιο δημιουργικός και ευφάνταστος είναι, τόσο πιο πολύ θα απολαμβάνετε να βρίσκεστε σε αυτόν!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ