HomeΣΠΙΤΙΔΑΠΕΔΟΚεραμικά πλακάκια!

Κεραμικά πλακάκια!

Τα κεραμικά πλακάκια είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα οικοδομικά υλικά. Χρησιμοποιούνται για επικάλυψη δαπέδων εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, επικάλυψη τοίχων και για διάφορους άλλους διακοσμητικούς σκοπούς.

Είναι φτιαγμένα από φυσικά υλικά, από πηλό και άργιλο και άλλες προσμίξεις ανάλογα με το είδος και το χρώμα τους.

Επειδή ακριβώς είναι υλικά φτιαγμένα από φυσικά συστατικά μπορούν να ταιριάσουν άνετα σε κτίρια που είναι περισσότερο συνδεδεμένα με τη φύση, όπως σε αναπαλαιωμένες κατοικίες, εξοχικά σπίτια, παραθαλάσσια και άλλα κτίρια.

Το κεραμικό είναι υλικό ανθεκτικό στην υγρασία, τη φθορά, την ακαθαρσία, τα κτυπήματα και τα γδαρσίματα.

Υπάρχουν βέβαια διάφορες κατηγορίες πλακιδίων ανάλογα με τη σκληρότητα και την αντοχή τους. Τα λιγότερο σκληρά τοποθετούνται μόνο για επενδύσεις τοίχων και από εκεί και πέρα διαλέγουμε ανάλογα με τη χρήση, που θα τους γίνεται και το χώρο που θα τα τοποθετήσουμε και το κατάλληλο είδος. Όσο πιο πολύ πατιέται ο χώρος, όσο δηλαδή πιο πολυσύχναστος είναι και όσο πιο βαριά αντικείμενα θα τοποθετηθούν εκεί, τόσο πιο ανθεκτικά πλακάκια πρέπει να επιλέξουμε.

Ο κατ’ εξοχήν χώρος τοποθέτησης των κεραμικών πλακιδίων μέσα στο σπίτι είναι το μπάνιο, η κουζίνα και το καθιστικό. Κυρίως γιατί τα κεραμικά αντέχουν στην υγρασία, καθαρίζονται εύκολα, και είναι ανθεκτικά στα διάφορα χημικά προϊόντα.

Σήμερα βρίσκουμε στην αγορά μια τεράστια γκάμα από μοτίβα και συνδυασμούς κεραμικών για όλους τους χώρους. Σε απίθανα σχήματα και χρώματα για μοντέρνες και κλασικές διακοσμήσεις.

Ολοκληρωμένα σύνολα κεραμικών, με μπορντούρες, κορνίζες, διακοσμητικά πλακίδια, ασορτί πλακάκια για τοίχο και δάπεδο, μας δίνουν υπέροχες λύσεις για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Τα μεγάλα κεραμικά σε φυσικές αποχρώσεις της γης, ταιριάζουν πολύ σε εξωτερικούς χώρους και εξοχικά σπίτια.

Το επικρατέστερο σχήμα για τα κεραμικά είναι το τετράγωνο. Μπορούμε όμως να τα βρούμε και σε ορθογώνιο και εξαγωνικό σχήμα. Ο τρόπος τοποθέτησης τους παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην τελική τους εμφάνιση. Μπορεί να τοποθετηθούν στον τοίχο σε οριζόντιες γραμμές ή σε διαγώνιες ή ακόμα και σε συνδυασμό των δύο, δίνοντας ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Μπορούν επίσης να  τοποθετηθούν συνδυασμένα μεταξύ τους με διάφορα χρώματα φτιάχνοντας διάφορα γεωμετρικά μοτίβα ή σχήματα. Αυτό βέβαια μπορεί να γίνει και με την προσθήκη άλλων υλικών που ταιριάζουν, όπως για παράδειγμα ένα ψηφιδωτό, η μια μπορντούρα που τρέχει κατά μήκος της περιμέτρου του δωματίου που είναι κατασκευασμένη από ψηφίδες ή απλώς φτιαγμένη από τα ίδια κεραμικά σε διαφορετικό χρώμα και τοποθετημένα διαγώνια.

Εκτός από τις κλασικές περιοχές στο δάπεδο και στον τοίχο μπορούμε να ντύσουμε με κεραμικά τον πάγκο της κουζίνας ή του μπάνιου. Στις περιπτώσεις αυτές καλύτερα να επιλέγουμε κεραμικά σε μικρά μεγέθη ή μικρές ψηφίδες. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα κεραμικά κανονικού μεγέθους δεν συνδυάζονται υπέροχα για την επένδυση ενός πάγκου.

Στην αγορά βρίσκουμε σήμερα μια μεγάλη επιλογή σε κεραμικά πλακάκια όλων των ειδών και ποιοτήτων. Χρώματα, σχήματα, μοτίβα, ολοκληρωμένα σύνολα  με κορνίζες, μπορντούρες και διακοσμητικά μοτίβα.

Η τάση στα κεραμικά πλακάκια είναι η ανάμειξη των υλικών. Αναμειγνύονται στην τοποθέτηση κεραμικά με αλλά υλικά όπως γυαλί ή μέταλλο ή άλλα στοιχεία που μας δίνουν διάφορα παράξενα οπτικά εφέ. Όπως για παράδειγμα λεπτές λουρίδες γυαλιού που μπορούν να τοποθετηθούν ανάμεικτες με το κεραμικό δάπεδο και να μας δίνουν την εντύπωση ενός υγρού που ρέει στο πάτωμα.

Τα δημοφιλέστερα χρώματα εξακολουθούν να είναι το μπεζ και το λευκό, αλλά υπάρχει μια ανοδική τάση για καφετί και πράσινους τόνους.

Μια καινοτομία είναι τα πλακάκια από γυαλί. Είναι πλακάκια κατασκευασμένα από χυτό, ημιδιάφανο γυαλί, με ειδικές στρουκτούρες μπρος και πίσω, ώστε να εγκλωβίζει, να διαθλά, και να περιστρέφει το φως στο χώρο. Το πλακάκι αυτό έχει την τάση να δίνει στο χώρο ζωντάνια και κινητικότητα.

Οι επιφάνειες που είναι στρωμένες με αυτού του είδους τα πλακάκια θυμίζουν οπτικά την επιφάνεια μιας ήρεμης λίμνης ή μιας πισίνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ